Asi víte, že naše 100% jablečné šťávy jsou hříšně dobré . Pokud ne, doporučujeme, abyste si to prověřili sami. Ale víte, jak se vlastně vyrábí? Naše jablečné šťávy HELLO by byly v zahraničí označovány jako NFC, tedy ne z koncentrátu . To je pravda, ale jsme v Čechách, tak tomu raději říkáme čerstvě vymačkaná jablečná šťáva . Ale jablka ujdou docela dlouhou cestu, než si vychutnáte šťávu. Vydejte se s námi dnes na cestu…
Jak to všechno začíná
Jablka musí nejprve dozrát. Nedá se přesně říct, kdy je ten správný čas – hodně záleží na počasí a dalších faktorech. Stromy však obvykle prořezáváme mezi zářím a prosincem. Tehdy jdou jablka do továrny. Nejprve pečlivě zkontrolujeme jejich kvalitu a zásadně oddělíme zrno od slupek. Díky tomu se do vaší šťávy dostane pouze ovoce, které je dostatečně zralé a především v dobrém stavu. Hned poté dáme jablka trochu očistit v myčce na jablka – funguje to podobně jako myčka. Pouze bez saponátu a vysokých teplot – ovoce omyjeme vysokotlakou vodou.


Jednu čerstvou šťávu, prosím!
Po důkladném umytí přichází na řadu drtič. Zní to děsivě, ale tento stroj přemění klasická jablka, jak je znáte, na jablečnou dřeň. Ten je následně vylisován našimi moderními lisy a vzniká první produkt, který již připomíná váš džus. Říkáme tomu džus a poznáte to podle přirozeného zákalu. Šťávu pak jemně scedíme, hrubě přefiltrujeme a plníme do kartonů. Hrubší, aby vám ve šťávě neplavaly kousky a nepřišli jste o nic ze zdravých prvků.
Kalná je dobrá
Překvapilo vás po nalití, že naše 100% jablečná šťáva HELLO není úplně čirá? Není to vada, spíše výhoda. Nedávný polský výzkum totiž ukázal, že kalné šťávy mají mnohem vyšší podíl antioxidantů. Náš jablečný džus je navíc přirozeně plný vlákniny a kyselin, díky kterým zažene žízeň a zároveň dodá energii. A v případě ovoce a ovocných džusů opravdu záleží na tom, co je doma. Lidské tělo mnohem lépe tráví ovoce „domácí“, tedy jablka, hrušky, meruňky atd., a proto na český stůl patří poctivá česká jablečná šťáva. Třeba naši, z Nivnice.
